130530

Här kommer en liten uppdatering om vad jag har gjort de sista dagarna på floristutbildningen/praktiken.
En kund/bekant kom in en dag och ville att jag skulle göra något blomsterarrangemang till deras sons grav.
Jag frågade vad han varit intresserad av för att få en liten hint om vad jag skulle göra. De svarade att han tyckt om Dumlekola, popcorn och att han hade samlat på kapsyler.....Hmmm...inte det lättaste uppdraget.  Men jag funderade. Någon dag senare kom de in i butiken igen och gav mig en näve med kapsyler från hans samling. De hade även med sig popcorn och Dumlekola. Nu hade jag en idé...... Jag käkade upp kolan och gjorde fjärilar av papperen till att börja med. Sedan tog jag ett zinkfat och planterade en Lavendel och en vit klöverblomma i det. 
Sedan la jag ut kapsylerna runt kanten med märkena uppåt och tänkte se hur det blev.....och det var exakt så många kapsyler att det räckte runt fatet.....så de fick ligga så. Sedan tog jag de opoppade popcornen och strödde ut dem i jorden, och till slut satte jag dit 4 fjärilar i olika höjder.   Så här blev det:
Idag åkte jag till dem och lämnade över den. De blev Jätteglada=)  När jag satt i bilen på väg hem senare så ringde hon och sa att fler bekanta till dem hade varit där och sett den och alla tyckte den passade sååå bra till honom och att den var både fin och påhittig. Det kändes bra!
 
Idag var min sista dag på denna fina praktikplats. Nästa vecka är det skola och sedan ska jag börja i en handelsträdgåd som ligger nära vår sommarstuga. Vi har ju inget sommarlov eller semester utan vi jobbar på under hela sommaren. Därför sökte jag efter en plats som låg så pass bra till att vi kan tillbringa mycket tid i sommarstugan iaf. Det ska bli kul och spännande att pröva på att arbeta i en handelsträdgård. Jag blir en erfarenhet rikare igen;-)  Vad härligt det är att utbilda sig till florist:-D
 
Jag har lärt mig mycket av Maria och haft jättekul! Nya härliga människor som Anki och Hannah har jag fått lära känna=), och såklart min kära vän Kerstin. Det har varit sång och lite bus,skratt, planteringar, bukettbindningar,kransbindning, kassa, kunder, vattning, bärande av blommor,krukor,vaser m.m. Ommöblering/skyltning, och mycket mycket mera,,,, och detta bara på 2 månader;-)
Tack underbara Maria Nilsson för denna tid i din fantastiska butik!!!! Klorofyll. 

"Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor....Du nalkas sköna sommar då gräs och gröda gror..."
 
Imorgon ska jag på begravning:-(  Jag gjorde iordning 2 handbuketter till det.
 

130524

Droppformad brudbukett. Nu var det dax=) 
Här ser ni materialet jag ska använda till den första buketten. Gerbera,Alströmeria,Bupleurum,Brudslöja,Salablad, Fjädersparris. Oasisen ligger i blöt. Inuti oasishållaren har jag lagt en liten bit torr oasis som kan ta hand om det vatten som trycks ut ur den blöta oasisen när jag sticker i blommor i den.
Efter en stund ser den ut så här:
 
Alströmerian som är längst ner i droppen har jag gaffeltrådat och fäst igenom oasisen och förankrat ordentligt så den inte ska trilla av. Det har jag även gjort med de tre ljusare Alströmeriorna som hänger ner, Det är mycket viktigt att inte några blommor faller bort under vigseln såklart.
 
Här kommer en bild från sidan och en bild från baksidan också.
 
och här kommer en variant av buketten. Jag har flyttat runt lite på Gerberan.
 
Sen var det bara att plocka isär den och prova att göra en ny bukett. Ny oasis i blöt som ska formas till så den passar i oasishållaren.
Den här gången valde jag Rosor,Nejlika,Kalla,Ranunkel,Fresia samt brudslöja....och lite Fjädersparris på toppen.  Dessa färger och former är sååå Fantastiska, eller vad säger ni? De kan ju egentligen bara ligga där och vara vackra. Men nu var uppgiften att göra brudbukett i droppform så.....
 
 
 
Det här är så givande och roligt, så ni förstår nog att jag trivs=)

130523 Igen

Dax för Sötåsen igen. Skolan alltså;-)
Vi började dagen med ett litet skriftligt "prov". Till det provet hörde att vi skulle göra en bukett och förklara vilken teknik vi använt oss av, och vilka blommor resp.vas vi använt och varför. 
 
Min heter " Vår på väg mot sommar".  Den sköna gröna vårfärgen som Harörten (Bupleurum rotundifolium) har passade som grund för att visa vårens färg. Till det satte jag 3 vita Gerbera ( Gerbera x cantabrigiensis) som tittade uppåt mot solen för att symbolisera att vi har vaknat upp ur vinterdvalan och fått upp ögonen och ser ljuset.
Jag satte även in tre vita Snittnejlikor ( Dianthus Caryophyllus) som fick stå för de fantastiska vitsippshaven vi ser på våren. Till sist gömde jag några vita Alstömeria ( Alstroemeria) som var i knopp. De ska föreställa sommaren som är på väg att slå ut i all sin fulla blom snart. 
Och så här ser den ut, min "Vårpåvägmotsommar"-bukett=)
 
 
Vi har även hunnit med att lära oss om Johannes Ittens tolvdelade färgstjärna. Den inkluderar primärfärgerna gult,rött och blått,  samt sekundärfärgerna orange,grönt och violett. Och tertiärfärgerna som är vidare blandningar av den närmaste primär- och sekundärfärgen. Verkar det krångligt?  Kolla in denna fina förklaring (se vart spetsarna pekar) där ni ser primärfärgerna i mitten, sedan sekundärfärgerna runt om. (gult+rött=orange, gult+blått=grönt, blått+rött=violett. 
 
Och ytterst ser ni tertiärfärgerna: röd+violett=purpur, blå+violett=lila, blå+grön=turkos, gul+grön=olivgrön eller lime kan man oxå kalla den, gul+orange=orangegul, och röd+orange=rödorange. 
Plättlätt eller hur;-)?!
 
Och det var allt för idag... nästan.... vi började med att dekorera handtaget till den droppformade brudbuketten i oasis som vi ska göra imorgon... Häng med då.... Vilken cliffhanger;-)
 
 
 

130523

Här kommer lite bilder från de senaste dagarna på praktiken och i skolan.
Snart är det ju Mors dag. Så jag fick göra "cupcakes" av blommor, oasis, cellofan och muffinsformar. Det blev 3 olika "smaker" som vi ställde samman på en bricka. En med Brudslöja  (Gypsophila paniculata), en med små röda Rosor (rosa) och Bärhyperikum (Hyperikum x inodorum), och till sist en med  Krysantemum (Chrysanthemum x morifolium) eller Flox ( Phlox paniculata)  och lite Brudslöja. 
 
 

 
Sedan  gjorde jag brudslöja i oasis. Först virade jag fast Salalblad runt oasisen med myrtentråd. Detta för att det skulle se fint ut i glaskrukan som jag skulle ha det i. Sedan en massa brudlöja i oasisen. Till sist dekorerade jag det med 3 vita Krysantemum i gruppering. 
 
Flera arrangemang att välja bland till Mor lilla Mor blev det av  En stor lila Krysantmum (Chrysanthemum x Morifolium),några  lila Snittnejlikor ( Dianthus Caryophyllus), Alströmeria (Alstroemeria) , Höstflox (Ohlox panuculata), och Brudslöja (Gypsophila paniculata). Detta arrangemang gjorde jag i ett rede av kvistar. 
 
 
 
Några mindre redesbuketter ser ni nedan. Innehållande Stor Kysantemum, små Krysantemum, brudslöja och Höstflox. 
 
 
Dax att snitta nyinkomna blommor igen=)  samt att göra spiralbuketter och sätta dem i fräscha vaser.
Det går undan när det kommer in så mycket blommor som ska varuhanteras;-)
 
Nedan ser ni en Rävsvans (Amaranthus caudatus) 
 
Kylen full av omhändertagna blommor=)
 
 
Här ser ni hur jag klär en halmstomme med salalblad. Denna tog 1 timma och 20 minuter att binda. Ingen tråd får synas (dold teknik). 
 
Här har Maria satt dit en oasis och börjat med själva utsmyckningen.
Nu var det ganska sent på Onsdagen och jag skulle åka hem,(och sedan är det skola torsdag,fredag)  så jag såg aldrig slutresultatet. Jag ska höra med Maria om hon tog något kort så ni kan få se slutresultatet. 
 
 
 
 
 

130520

Här kommer lite bilder från förra veckan.  Det här ska bli söta sommarbuketter....
 
 
Och så tar vi "ett fång" andra blommor och binder ihop till små redesbuketter.....



 
 
Får jag presentera Årets Pelargon   Red Velvet. Den är mörkt sammetsröd.  Här har jag använt den i en uteplantering tillsammans med blå lobelia och röda små nejlikor, lite mossa, grenar och stenar....
 
 
 
Nedan ser ni en fantastisk bukett, som Maria har gjort. Jag fick i uppdrag att åka in till Örebro med den. Den skulle levereras till ett företag som jag visste på ett ungefär var det låg. När jag kom till Örebro var det fullt polispådrag. Det vimlade av poliser runt den byggnad jag skulle in i!  Det visade sig att en Hells Angels byggnad i Värmland nånstans (tror jag att det var) skulle säljas på auktion. Och auktionen hölls där i Örebro. Det har tydligen varit oroligheter kring sådana auktioner förr så nu var polisen på plats. Så man kan säga att jag fick poliseskort in till den byggnad jag skulle. Det var jag, med den Vackra stora Rosenbuketten, som gick  i mitten, och runt omkring mig gick det poliser. Kändes ganska tryggt faktiskt;-)
 
 
 
 

130513 Igen

Idag tog jag  itu med att göra rent i kylen. Byta vatten i alla vaser och snitta om alla blommor osv. Det är så härligt att umgås med blommor hela dagarna. För att inte tala om alla trevliga människor jag får träffa varje dag=)
 
Den här Hortensian är väl underbar.!...
 
....Och titta så fint Maria har gjort med dem!
 
Här är några fler av de blommor jag har umgåtts med idag;-)
Liljor
Alströmeria
Pioner
 
När jag kom hem såg jag att mina Fritillaria meleagris  (Kungsängslilja) hade slagit ut i all sin prakt!
 
Gick en runda i trädgården och fotade lite. 
 
 
Sådan här härlig trädgårdskonst gör Kerstin som har en del av affären med sina konstverk. Det är akvareller, glaskonst, möbler och mycket mer. Den här är fantastiskt fin tycker jag. När solen lyser genom glaset blir den ännu finare! Den har suttit ute hela vintern och fått fin patina.
 
 
 

130513

Äntligen är våren här på riktigt=) En underbar Kristi himmelsfärds helg har vi haft! Påtat i trädgården och varit vid sommarstugan och röjt sly och grejat.En kopp kaffe i solen och blåsippor och vitsippor i mängder=)
 
Nu är jag på väg till "jobbet" igen i Kumla. Jag har gjort många planteringar den senaste tiden. Se nedan några av dem. Jag trivs väldigt bra på min praktikplats.
 
 
En kväll var det kurs i uteplanteringar. Här är en som Maria gjorde och visade deltagarna hur man kan tänka och göra. 
 
Här kommer Lobelia....Akleja... Mårbackapelargonia...
...och en mycket populär uggla. De finns även i grått.   
 
Nu måste jag skynda iväg till Kumla och en ny dag i butiken. Jag ska försöka komma ihåg att ta mycket mer bilder och skriva oftare på min blogg.   Ses snart;-)
 
 

theroses.blogg.se

En blogg om min floristutbildning och akvarellmålning.

RSS 2.0