130325

Nu är det måndag i påskveckan. Jag tänkte att det blir nog skönt att sitta ute och plugga en liten stund. solen skiner ju och allt. Mycket riktigt det var skönt att sitta ute en LITEN stund. Det blev kallt ganska fort att sitta still i solen. Jag har hackat is och snö för att hjälpa våren på traven.Snöhögarna och isen sitter hårt, men nu ska det bort... Fram för VÅREN=)
 
Nu sitter jag inne med en kopp varmt skönt grönt te och bloggar lite. Tänk att jag skulle tycka det är roligt att blogga;-) Det trodde jag inte ens själv i början. Men hela den här grejen att jag har börjat i skolan och får umgås med härliga,positiva, och busiga människor och härliga blommor hela dagarna  gör mig så positiv och glad! Och snart får jag komma till min praktikplats i Kumla. I butiken Klorofyll på torget i Kumla ska jag tillbringa mån-onsdagar framöver fr.o.m. 2/4. Jag känner mig redan så Välkommen av Maria som äger butiken och som kommer att bli min handledare. Vilken tur jag har haft=) 
 
I fredags hade vi butiken Sötknoppen öppen. Vi fick träna kassahantering, paketering och allt vad som hör till att jobba i en butik. Det var jätteroligt=) Först skulle vi såklart ställla fram allt det vi gjort, s.k. exponering i affären. Det har vi inte riktigt kläm på ännu. Men jag tycker vi gjorde ett fint jobb ändå. Sara och jag hade hand om den rosa avdelningen. Sedan fanns det en röd och en gulgrön och en orange avdelning.
Här kommer några smakprov.
 
 
Vanja hade ordnat så vi fick smaka denna härliga påsktårta:-)   Tack Vanja!!!  Det var smaskigt!
GLAD PÅSK önskar jag er alla!
 
 

130321

En mycket härlig dag=) Vi har skapat fritt av alla blommor som fanns i kylrummet. Det är så Fantastiskt att se allas kreativitet! Det blev många olika vackra buketter och arrangemang. Tänk att det kan bli så olika av samma utgångsmaterial så att säga.
Jag förberedde ett rede häromdagen. Målade ett hjärtformat rede i silvervit färg. Ritade upp i blocket hur jag tänkte mig det. 3 röda rosor på ena sidan och fylla ut med grönt på den andra sidan, samt något droppformat längst ner på hjärtat. Det blev lila Fresia. Så här blev det:
 
 
Jobbade vidare med ett björkrisrede som jag målat rosa. Där tänkte jag mig 3 vita olika blommor i mitten. Det blev Ros, Germini och nejlika. Sedan fylla ut med grönt, sisal- och läder-blad och småblommor trädgårdsnejlika runt om. Så här blev det:
 
Vad gjorde jag mer.... jo,min bror fyller år på lördag, så jag gjorde ett arrangemang till honom. Här kan ni se vad jag använde....och hur det till slut blev. Jag tänkte på vad Fredrik och Maria lärt oss när det gäller att komponera ett arrangemang i nivå. Höjd, kontraster i färg, form och material. Ett lågt fokus (den vita nejlikan tänkte jag) .... men så blev den knoppiga lila tulpanen så glad och tokig när den kom ner i den vattenmättade oasisen att den slog ut i all sin prakt och snodde allt fokus från nejlikan..... ja, ja, de får väl samsas bäst de vill ;-)   Den ljuslila/rosa krysantemumen tyckte jag blev en fin och skir kontrast till den svarta och manliga krukan, och det blev lite rörelse kring den långa ensamma stammen på  blomman vars namn jag i skrivande stund inte kommer ihåg.... Ja, jag erkänner att jag inte kan alla namn på alla blommor än! Men det har faktiskt gått riktigt bra på proven med de latinska namnen. Jag är stolt över mig själv.... men hoppsan, vart tog Jante vägen nu då...?!
 
 
 
Imorgon ska vi ha öppet i vår butik Sötknoppen på skolan. Vi ska turas om att stå i kassan och ta hand om kunderna. Det blir premiär för mig att jobba i en butik. Spännande.... Välkomna mellan 09,00- 12,30 till Sötåsen.
 
 
 

130321

 

030320

På fredag 22/3 ska vi ha butiken på skolan öppen. Den heter Sötknoppen=). Öppettiderna är 09,00- 12,30.
Så idag har vi börjat planera och gjort en del buketter och arrangemang.
 
Först ett arrangemang i nivå. Från detta:......
....till detta..... tar det en stund. Det är mycket att tänka på. T.ex. Försänkt oasis, kontraster i både färg och form, dominansfärgen som är vit ska vara 2/3 av volymen och en komplementfärg+lime ska utgöra 1/3. Det fanns inte någon nejlika i limegrönt så jag tog en vit där också. Så då blev pinnarna limegröna istället för vita, och vägde då upp det hela en del. Men komplementfärgen blev det inte så mycket med. Vi kan säga att germinins mittpunkt, det bruna, får utgöra kontrasten eftersom den är så mörk till allt det vita.  
 
 
Vi jobbade vidare med ett lågt och runt oasis arrangemang. Eftersom påsken närmar sig så pyntade vi det hela med några vaktelägg. De limmade vi fast på nejliketråd nr.21. för att de skulle sitta säkert och inte trilla ur arrangemanget vid inpaketeringen.
 
Till sist busade vi till det lite med colefan och band.... då blev min såhär fin....,;-)
 
 
Under eftermiddagen komponerade vi 3 buketter var. En med 3 rosor, en med 5 rosor och en med 7 rosor. Det ska till grönt och lite pynt. Då lärde vi oss också hur vi ska tänka när det gäller prissättningen. 
 
 
 
 

130319

Häromdagen gjorde vi tärnbukett. Idag har vi gjort herr kossage ("knapphålsblomma") i limningsteknik, till brudgummen. Så nu är det bara brudbuketten kvar...(!) Det blir nog framåt hösten. Det ser jag verkligen fram emot!!!
Så här blev iaf mina två varianter av kossagen:
 
 
Det var så roligt så jag glömde bort att ta kort under själva tillverkningen. Jag tog bara ett kort i början.
På baksidan har jag fäst en T-nål/kossagenål (en typ av säkerhetsnål) så att man lätt kan fästa den på kavajslaget. Några ord på vägen....oasisfix, nejliketråd, floratejp, limpistol, pärlor, band....är alltså några av de ingående detaljerna i detta arbete, förutom själva blommorna såklart;-)
 

130316

Idag är det lördag och ledigt från skolan. Men då ger jag mig iväg till Skultorp (via Mariestad och hämtar upp Sara och Amanda, som går samma floristutbildning som jag. Så kul att lära känna nya härliga människor !). Gustafssons/Gus Design i Skultorp har en gäst, Ingela Wall,som ska prata om inköp och visa oss diverse blomsterarrangemang och buketter. 
Vilken kreativitet vi fick skåda! Det var mycket inspirerande att höra och framför allt att se det hon gjorde. Det var mycket Wow!=)
Jag försökte ta kort under tiden som Ingela arbetade, men det gick så fort så det var svårt att få skärpa i bilderna. Men ser det inte härligt ut så säg!
 
Efteråt tog jag några fler bilder på allt fint som Ingela hade skapat. 
 
Innan vi åkte hemåt tog vi en titt i kylrummet..... se på denna blomsterprakt!!!=)
WOW!!!=)  Kan man nånsin tröttna på detta...?...tror inte det va!!!;-) 
 

130315

En härlig dag i skolan=)
Så här fin kan en brudnäbbsbukett bli med stift teknik.
 
Vad är då stiftteknik kan den oinvigde fråga sig. Jo, det är när man stiftar upp blomman på en "konstgjord" stjälk kan man säga. Dvs. man klipper/snittar bort hela stjälken...!!!... jo, det är sant! Sedan sätter man i en nejliketråd stl.22 i blomman underifrån. Sedan sticker man 2 trådar i stl. 24 från sidan av blomman från två håll så att säga. Böjer ner de båda trådarna och "låser". Sedan är det bara att tejpa ihop alla trådarna med floratejp..... så har vi gjort en ny konstgjord stjälk. Varför ska man göra så kan man undra. Jo, det är bra i t.ex. brudbuketter, tärnbuketter osv. Där man vill rikta blommorna i olika formationer. Då sitter blommorna säkert och kommer på exakt rätt plats och stannar där.
 
Man kan även stifta små buketter av grönt och mellanstick. Här ligger nu blommor och gröna små buketter färdiga för att formas till i en bukett.   Det här var jätteroligt!!! Sedan piffade vi buketterna med diverse band och nålar osv.  Det var så roligt så jag glömde bort att ta så många kort som jag brukar. Hur kul som helst! 
 

130315

 

130314

Idag var det dags för en låg droppformad begravnings/sorg-dekoration.
Blötlägg oasis. Låt blommorna vattendra minst 2 timmar. Förbered och preparera blommor och blad.
Inga taggar ska finnas kvar.Vissa blad kan sitta kvar om det gynnar dekorationen annars tar vi bort bladen och fyller ut med andra blad s.k. mellanstick i oasisen.
Se nedan hur denna dekorations stil framträder allt eftersom.
Nu är den klar!...... Plocka isär och gör en ny... öva,öva,öva är det som gäller.  Fastän temat är sorgligt så är det väldigt roligt att forma fram en sådan här blomsterdekoration.
Den andra jag gjorde idag blev såhär:
Jag är så nöjd. Det är ändå bara tredje veckan i skolan.
Till sist fick vi göra en ren avskalad stil med paralella istick i en mindre oasis. Fin i all sin enkelhet:
 

130313

Redan Onsdag. Tiden går så fort när man har roligt!!!
På schemat idag stod det Hög begravningsdekoration. Vi använde en oasis storlek Grande, som fick ligga i blöt ett par minuter så den var 99% blöt. Blommorna har stått i vatten sedan igår. De ska stå och vattendra minst 2 timmar innan man kan sätta dem i oasisen.
Det är mycket att tänka på. Detta är några punkter som jag antecknade:
*  Instick, djupt
*  Radial linjeföring mot mittpunkten.
*  Materialpreparering. Blad och taggar bort.
*  Fasthet och stadga.
*  Täckning. Oasisen ska inte synas.  Alltså dold teknik.
*  Snittytan ska snittas diagonalt, och inte så långt som i vanliga fall för t.ex. rosor. Detta för att det ska gå lättare att sticka i och för att snittytan inte ska synas utanför oasisen.
*  Yttre form.
*  Trekantsform.
*  Grupperingar.
* Viss linjeplacering.
 
Steg för steg gick det till så här:
Och efter mycket jobb, trådning av Nejlikor och Gerbera, och en hel del kreativt klurande så blev resultate såhär.   Jag är nöjd! Stolt över mig själv faktiskt!   Jante är avskedad;-)
 

130313

 

130312

 
 
 
 
Vitt, vitt, vitt. Nu har blommorna, som vi bestämde oss för i fredags, kommit. Denna vecka ska vi lära oss att arrangera och göra begravningsdekorationer. Idag gjorde vi en hög bukett i spiralteknik. Min blev såhär....
...av detta material. Det gäller att få buketten att se så fyllig ut som möjligt.  Svårt, men roligt!

130311

Äntligen Måndag!!! 
Idag har vi frossat i tulipaner=) Forsatt att binda buketter i spiralteknik. Nu var blommorna lite "olydiga" eftersom de hade stått och blivit böjda över helgen, så det var lite svårt att få till buketterna. Men det fanns blåbärsris kvar, så det passade bra att stötta upp med i buketten. Se nedan dagens bilder.  Fatta att jag Trivs=)
 

 
Men nu är det dags att plugga 10 latinska namn på snittblommor. Jag kunde dem igår. Hoppas jag kan dem även imorgon.  Det blir mycket att lära denna vecka. Sorgbinderier ska vi börja med när blommorna, som vi bestämde oss för i fredags, kommer imorgon.  Det blir höga och låga buketter. En del teori är det också att läsa in. Både vad gäller sorgbinderier och företagsekonomi.  Det är intressant. Lite jobbigt med begravnings-och sorg-binderier såklart, men det hör ju till yrket som florist. Jag gick till graven i eftermiddags och la denna tulpanbukett på min systers grav. Hon Älskade Tulpaner! De väcker hopp om vår och värme efter denna långa, kalla vinter. Var rädda om varandra!

130308

Denna dag ägnade vi åt begravningsdekorationer. Vi fick i uppdrag att grupparbeta fram en beställning av blommor till en hög och en låg begravningsdekoration. 
Det gäller att tänka på formval och färgval. Att blommorna finns under denna säsong får man ju såklart också ta reda på. Efter lite klurande så kom vår grupp fram till att beställa följande till våra båda dekorationer:
 
Ädelcypress (Chamaecyparis lawsoniana)
Läderbräken (Rumohra adiantiformis) Gräs t.ex. Björnlilja (Xerophyllum tenax) 
Långa blad t.ex. Aspidistra (Aspidistra elatior)
Strandveronika vita (Veronica longifolia)
Rosor vita (Rosa)
Liljor vit/lime (Lilium longiflorum)
Ranunkel vit (Ranunculus asiaticus)
Snitt nejlika vit (Dianthus caryophyllus)
Vaxblomma (
Gerbera vit ( Gerbera x cantabrigiensis)
Jättedaggkåpa ( Alchemilla mollis)
 
Det blir alltså en lugn och värdig  färgkombination i vitt lime och grönt.
 
Jag ser fram emot nästa vecka. Att få göra dessa dekorationer ska bli så spännande!
 
Vi avslutade dagen med att få lära oss skaftnings- och trådnings- teknik.  Det finns många olika sätt att stadga upp blommor på. Idag använde vi olika sorters trådar. Nejliketråd som är grön och kan stå i vatten, skafttråd som rostar lätt så den tejpade vi med blomstertejp. Vi fick både teoretisk och praktisk läxa i detta.
 
Slut för idag, Tack för idag=)   Nu ska jag hem och plugga in 10 nya latinska namn på snittblommor, företagsekonomi och skaftnings- och trådnings-teknik.  Hörs nästa vecka=)

130307

44 st. paralellbundna buketter är beställt. Detta är grundmaterial till en bukett. 
 
Då sätter jag igång....
 
...och snart har jag gjort 5 st. paralellbundna buketter på höjden. Det är så roligt!!!
 
Sååå kul =)  
 
 
Snitta stjälkarna på en gång en bukett är färdig och ner i vatten. Här fick de komma upp ur vattnet en stund för att  posera. Snitta om och ner i vattnet igen, så mår de riktigt bra!
 
JAG MÅR SÅ GOTT EFTER EN SÅ'N HÄR DAG I SKOLAN=)

130306

16 stora redesbuketter har vi beställning på. De ska till Ung Företagar mässan i Skövde i helgen.
Då börjar vi med att göra själva nästet. Så ut och plocka björkris.Sen är det bara att sätta igång att tejpa skafttrådarna. Efter det böjer vi till trådarna enligt principen 1/3  2/3   och formar till ett näste. Med grön myrtentråd(eftersom det ska vara dold teknik) surrar vi ihop skaftet och snurrar till "små rum" där blommorna ska få bo.    Blommorna som jag ska använda förbereder jag genom att ta bort blad, taggar osv. Ansa det gröna. Så då sätter jag igång att arrangera buketter i redet..... och vips så är buketten klar=) 
 
Jag ska väl presentera huvud"personerna" i detta arrangemang.Det är Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis) Ros (Rosa) Nejlika (Dianthus Caryophyllus) Alströmeria (Alstroemeria) Brudslöja (Gypsophila paniculata) Läderbräken (Rumohra adiantiformis) Och till sist några Aralia (Fatsia japonica) som en grön botten under redet. 
Det gäller att tänka på både formval och färgval när man gör en sådan här bukett, Nu fick vi instruktioner av vår lärare Fredrik hur formen skulle vara och vilka färger och blommor vi skulle använda. Men fast vi alla fick samma grundmaterial att jobba med så var resultatet 16 olika buketter. Fantastiska var och en i sitt slag. Tänk vad härligt kreativa vi redan har blivit efter bara en och en halv vecka.=)

130305

Så var det dags för praktiskt arbete igen=) Blomsterbilen kom imorse. Vi rusade glatt in i bilen och tittade, luktade och njöt av allt! Tyvärr var jag så ivrig att jag glömde kameran i klassrummer så ni får blunda och föreställa er en lastbil full av blommor av alla de slag.  Nästa gång ska jag vara mer förberedd med kamera och allt.
 
Rund blomsterdekoration stod på det praktiska schemat idag. Se nedan mitt resultat. Ganska nöjd är jag över denna skapelse.
Såklart tog vi också hand om alla de nyinkomna blommorna (varuhanteringen är viktig)
Så här gick det till. 

130304

Idag har vi inte rört en enda blomma. Bara teori hela dagen. Latinska och svenska namn på 9 st. snittblommor.
Prov imorgon (!) Grupparbeten om blomsterarrangemang. Lite historia om detta, samt olika tekniska lösningar på arrangemang och konstruktioner. Längtar tills man får prova detta irl. =)
   


 
 

130301

Första dagen på årets första vårmånad har varit strålande=) Skinande sol och massor av blommor att jobba med!
När vi kom till klassrummet hade vår lärare Maria fixat med kaffe och kaka och levande ljus=) Tack Maria, det var gott o mysigt!
Vi har fortsatt att binda buketter i spiralteknik, och redesteknik. Det var lite sorgligt att i slutet av dagen ta isär nästan alla buketter och snitta om och sätta i nytt vatten och in i kylen.Men det är så det är nu när vi lär oss. Vi fick ta med oss en bukett hem:-) Känns härligt! Så här mycket har vi gjort på en vecka. Hur mycket ska det inte bli på 40 veckor!?!
    

theroses.blogg.se

En blogg om min floristutbildning och akvarellmålning.

RSS 2.0